Islandisia - Capitolul 1

Capitolul 1. Arhipelagul Celor Trei Insule

Aflați sub pavăza Pietrei Soarelui, westmarienii și estmarienii au trăit liniștiți secole la rând  în Arhipelagul Celor Trei Insule de la capătul Islandisiei. Prosperitatea lor a stat sub semnul acestei pietre care le indica minerilor cele mai mari zăcăminte metalifere din măruntaiele munților Westfaliei. După ce și-au pierdut piatra prețioasă, scopul lor a fost să o regăsească cu ajutorul Înțelepților și a ucenicilor săi. Călăuză le-a fost și continuă să le fie Cronicile Înțelepților, o istorie vie pe care o scriu toți Înțelepții. În felul acesta descoperirile lor se transmit mai departe celor aleși care vor deveni într-o zi Înțelepți.

              În Arhipelagul Celor Trei Insule, din sud-vestul planetei Islandisia, își duc viața două popoare: westmarienii, pe insula cu acelașii nume și estmarienii pe insula soră. Un al treilea popor se spune că ar trăi în Insula Rombia, micuța insulă situată între mai marile Westfalia și Estfalia. Aceștia din urmă nu sunt văzuți pentru că ar trăi într-o lume subacvatică pe care nimeni n-a observat-o vreodată. Din Cronici se știe că odată cu pierderea Pietrei Soarelui rombienii au fost primii care au trecut sub vrăjile Magilor Negrii din Insula Neagră. Se spune că până atunci acești rombieni tot pe lângă apă își duceau viața, fiind pescari iscusiți.

             Pe prima insulă, Westmaria, muntoasă și accidentată, locuiesc westmarienii, oameni harnici și puternici care se ocupă cu mineritul. Aurul, argintul, cuarțul, nichelul și fierul extras din Munții Minelor a fost vândut pe toate insulele de-a lungul timpului. Cele două porturi ale lor au încărcat zeci și sute de corăbii cu aceste resurse sau chiar nacelele baloanelor care brăzdau cerul tocmai din Țara lui Vlad. Cu aceste bogății și-au ridicat patru așezări mari cu case din piatră. Pe lângă aceste bogății, minerii westmarieni scoteau, cu ajutorul Pietrei Soarelui, și o serie de pietre prețioase apreciate mai ales de înțelepți și magi care le căutau pentru puterea mărită pe care o căpătau în preajma acestora. Renumite erau zăcămintele de agat, ametist și onix. Practic, niciun înțelept sau mag nu concepe să pornească la drum fără aceste pietre prețioase. Un sistem de canioane și chei străbat munții fragmentându-i intens asigurând legătura între diverse părți ale insulei. Și aici, ca pe întreg arhipelagul, arborii de foc crează un peisaj fantastic noapte de noapte. Luminițele albastre se pot urmări până pe cele mai înalte piscuri ale Munților Westmarieni. Se spune că și navigatorii pricepuți și neînfricați din Ținuturile Apropiate și cei din Țara lui Krost se folosesc de luminile acestor arbori fascinanți pe care-i compară cu niște faruri în nopțile cețoase atunci când se apropie de aceste țărmuri.
             Pe a doua insulă, Estmaria, trăiesc estmarienii, niște agricultori desăvârșiți care cunosc foarte bine semnele cerului, ale vremii și ale timpului. Întinsele șesuri ale estmarienilor sunt atât de mănoase încât hrăneau din belșug atât westmarienii, peste cinci milioane de suflete, cât și estmarienii, cam tot pe atâta. Căsuțele estmarienilor ridicate din lut sunt joase și viu colorate. Sunt concentrate în satele și orășelele presărate pe marginea Estmariei și în lungul fluviilor Good și Molcom. Peisajul, mai puțin spectaculos decât pe Westmaria, devine de vis odată cu lăsarea serii când arborii de foc transformă totul într-un basm, atât locurile cât și oamenii dându-le o aură de mister. Estmarienii plantează arborii de foc peste tot: pe lângă case, delimitând proprietățile, pe terenuri întinse și pe dealurile din nord.
Nimeni nu mai știe de câtă vreme s-a abătut asupra lor puterea vrăjilor magilor negri. Unii spuneau că odată cu pierderea Pietrei Soarelui au sărăcit și niciodată n-au mai ajuns la strălucirea pe care au avut-o în Evul Trecut Arhipelagul Celor Trei Insule. Alții vorbeau de o trădare...Poate Înțelepții să fi consemnat ceva în Cronicile lor, dar nici asta nu se mai știe cu exactitate. Cert este că Piatra Soarelui avea calități unice care indica pe orice hartă a arhipelagului unde se găsesc cele mai mari filoane  și cele mai importante zăcăminte de argint (în mineralul proustit), de cuarț, de obsidianul fulg de nea sau de granitul Rapakivi. Exporturile au scăzut an de an iar sărăcia lor a crescut cu trecerea timpului. Cu toții se chinuiau de pe o zi pe alta, unii în agricultură, alții obecăind în minele din munții Westfaliei. Și soarele lumina mai slab arhipelagul din cauza cețurilor care rar se mai ridicau în văzduh.
Singurii care nu și-au pierdut speranța continuau să fie copiii arhipelagului și înțeleptul Goreh. În zilele frumoase, de dimineața până la amiază, bătrânul Goreh era profesorul celor mai mici locuitori din Estfalia sau Westfalia. Obișnuia să le vorbească despre trecutul Islandisiei dar și despre celelalte „lumi” care există mai aproape sau mai departe de arhipelagul lor. Venea zilnic cu un braț de cărți groase din care citea alături de băieți și fete. Din totdeauna în centrul micuței așezări, Esport, se afla un amfiteatru săpat în calcar și amenajat de primii înțelepții. Așa se face că doar în prezența bătrânului Goreh zidurile galbene prindeau viață de fiecare dată când lecțiile începeau. În acea zi le vorbea despre barbarii și magii negrii care au lăsat urme și prin arhipelagul lor.
Creatorul acestei lumi a avut grijă de noi încă de la început dăruindu-ne câte o piatră prețioasă. Piatra Soarelui, alături de celelalte, asigură un echilibru pe Islandisia. 
-Și acum dacă noi nu mai avem Piatra, nu ne mai păzește nimeni? vru să se convingă o fetiță cu părul scurt, Emilia.
-Barbarii ne-au luat doar Piatra. Spiritul acestei pietre este cu adevărat important pentru noi. Acesta a rămas și va rămâne alături de noi. Magii Negrii se folosesc de forța Pietrei doar pentru a-și mări puterile. Și chiar și le-au mărit. Vedem și simțim acest lucru: minerii noștri se chinuie în munți, estmarienii muncesc din greu căci soarele nu mai ajunge la noi din cauza norilor și a cețurilor, iar rombienii ...Cine știe pe unde mai sunt și rombienii, că nu i-a mai zărit nimeni de zeci de ani. Casele lor sunt părăsite.
-       Dar barbarii ăștia de care tot auzim, cine sunt? întrebă o fetiță uitându-se cu niște ochi albaștrii și limpezi la bătrân.
-       În Cronici se vorbește despre ei ca despre niște renegați. Sunt oameni ca și noi, dar s-au lepădat de poporul și de credința lor. Sunt și din Arhipelagul nostru și din Țărmurile Apropiate și din Țara lui Krost…Nu au fost mulțumiți cu rânduiala noastră și au fugit. Întotdeauna au existat și oameni din aceștia: lași, mândri și nemulțumiți.
-       Sunt mai puternici decât noi? vru să știe un băiat îmbrăcat cu o cămașă în carouri și pantaloni scurți care mânuia o sabie în aer. Bătrânul privi mirat la pistruii băiatului și-i răspunse:
-       Doar mai răi. S-au aliat cu magii negri și fac mult rău oamenilor. În Cronici există multe  relatări despre vrăjile pe care le fac pe apă și pe uscat, în aer și sub pământ! Uitați aici! indică el cu toiagul un punct de pe harta murală din piatră. Una din bătăliile pe care înaintașii noștri au purtat-o cu armata barbarilor. Au mai fost și aici, la Westpoint, pe apă și în Estmaria la Interon! Este plină istoria noastră de lupte pe care le-am purtat cu barbarii pentru apărarea arhipelagului.
-       Istoria cine-o face, Înțeleptule? vru să afle cel ales deja Ucenic.
-       Istoria o facem noi toți prin faptele noastre. Au făcut-o și înaintașii noștri de când existăm pe aceste meleaguri. Înțelepții o scriu în Cronici, iar voi trebuie să o învățați. Datoria noastră este...
-       ...să apărăm arhipelagul de magii negri și de barbari! îl completară în cor copii din jurul bătrânului.
-       Să nu uitați asta niciodată! Spunând acestea, Goreh indică cu bastonul său lung și subțire insula proiectată pe zidul din spatele său. Aici sunt urme ale Evului Trecut, urme pe care fiecare dintre noi ar trebui să le caute măcar odată în viață asta scurtă a noastră. Pe harta pietrificată din spatele bătrânului se puteau vedea, în detaliu și în relief, insulele ce formează Arhipelagul Celor Trei Insule: relieful muntos, terasat pe latura răsăriteană, cu așezări săpate în piatră de pe Westmaria, terenurile agricole verzi și netede de pe Estmaria, cu cele două fluvii care curg de-a lungul insulei spre Marea Interioară. Iar în centru, enigmatică Insula Rombia pe care se observă doar un munte mare și un lac în centru, legendarul Lac Fără Fund.
-       Se spune că prin acest lac poți ajunge la rombieni și la lumea lor subacvatică, vorbi Ucenicul.
Bătrânul vru să spună ceva dar se limită la a-l privi îngrijorat  apoi își ridică privirea spre cer. Nori negri se adunau pe cerul luminat de un soare roșu îndepărtat.
-       O să plouă. Mergeți acasă. De mâine Mihnea, învățătorul vostru o să vă povestească despre Ținuturile de Gheață și despre Ținuturile Îndepărtate. Goreh atinse ușor cu bastonul peretele și acesta deveni un zid oarecare.
Cel căruia i se spunea Înțeleptul, era decanul de vârstă al celor din Arhipelag. La cei 75 de ani, Goreh studiase și scrisese ultimele Cronici ale Înțelepților din acele ținuturi. Cine nu-l cunoaște și îl vede așa scund și îndesat, cu o fața rotundă și veselă nu ar fi dat două parale pe el. Însă când ridică toiagul spre cer și rostește o formulă, doar de el știută, toți înlemneau. Când avea timp se întâlnea cu acești copii pentru a le împărtăși cunoștințe despre trecutul lor. Avea și o bibliotecă vastă în care fiecare dintre înțelepții ultimilor 2000 de ani au adăugat informații despre lumea lor trecută și prezentă. Biblioteca conținea Cronicile Înțelepților plus o serie de cărți vechi de dinaintea blestemelor. Nimeni nu știa unde sunt ținute aceste cărți. Oamenii locului nici nu erau interesați de aceste cărți „vechi și groase” în care ei nu vedeau decât niște foi îngălbenite fără nici un cuvânt în ele. Magii negrii însă ar fi dat orice să le poată avea. Copiii își mai aruncau privirea în ele, dar nici atunci nu vedeau decât aceleași pagini vechi și goale. Doar când cel numit Apă-de-Ploaie a deschis și el una din cărți s-au așternut cuminți rând după rând cuvintele și desenele greu de înțeles pe acele pagini. De atunci toți știu că Apă-de-Ploaie este Ucenic.

Din înaltul cerului, un dragon cu solzi cenuși și aripi albastre începea să scoată niște sunete pe care Înțeleptul le înțelegea perfect: urma să aterizeze. Goreh își ridică din nou privirea spre cer și un zâmbet larg îi apăru pe buze.
-       Hai, coboară! La tine mă gândeam, Drops. Îi făcu semn cu mâna iar dragonul coborî și mai iute. Se opri brusc cu aripile larg desfăcute chiar în fața bătrânului. Cicatricea de pe aripa stângă se putea observa doar de aproape. De câte ori o vedea, Goreh își amintea de ziua în care l-a salvat pe Drops dintr-o încleștare cu acvilele santinelă de pe Țărmurile Apropiate. Din acea zi, cei doi au devenit prieteni iar dragonul cu aripile albastre nu a uitat niciodată că este în viață datorită Înțeleptului. Între cei doi s-a stabilit atunci o legătură care dăinuie de peste 20 de ani.
-       Bine te-am găsit, Înțeleptule. Văd că ai terminat cu școala pe azi. Ce mai faci?...
-       Ce să fac prietene... Mă pregătesc de drum. Plec cu Ucenicul meu așa cum au făcut toți înțelepții. A venit rândul meu să plec. Îmi vine greu să mă despart de locurile astea, dar e vremea! Trebuie să-mi desăvârșesc și eu formarea asta de Înțelept. Doar așa pot deveni Mag Alb.
-       Mda, o să-ți duc dorul, prietene drag.
-       Uite, corabia este gata. A fost reconstruită după planurile Înțelepților. Lemnul pe care mi l-au trimis cei din Țara lui Krost a fost cel mai potrivit pentru ambarcațiunea noastră. Acum chiar mă încumet să pornesc din nou pe Mările Mărginașe și chiar pe Oceanul cel Mare.
-       Mi-am aruncat și eu privirea de sus în golf. I-am văzut pe meșterii din Țara lui Krost lucrând la corabie. Nu-i mare, dar sigur este rezistentă. Te asigur că respectă întocmai planurile inițiale. Parcă-l zăresc pe „Viteazul mărilor” spintecând valurile și corăbiile barbarilor pe mările Islandisiei! Înțeleptul zâmbi, dar nu spuse nimic. 
-  Așa voi face prietene.

             Din căsuța joasă, acoperită cu un strat gros de mușchi, își făcu apariția un copil cu o carte în mână. Blond, cu părul pe umeri, privea prietenește la dragonul care mesteca satisfăcut câteva frunze de smochin pitic din curtea Înțeleptului.
-  La noapte plecăm. Evităm în felul acesta rechinii negri și luăm un avans considerabil în fața lor. Să nu uiți nimic din ce ți-am spus să iei în tolbă, Ucenicule.
-  Am verificat de două ori, Înțeleptule. Am pus tot, răspunse emoționat. „Busola din rodocrozit este pregătită, fluierul din os de delfin l-am pus, Atlasul neterminat este în husa sa, Jurnalul de bord al Înțeleptului este la locul lui, cutia cu pietre prețioase am verificat-o chiar acum, iar sacul cu leacuri este încă la bătrânul Goreh ...”, medită copilul.

-  Nopți frumoase ca pe Westmaria nu cred că mai există undeva pe lumea asta. Felinarele copacilor de foc sunt fascinante. Am mai făcut călătorii, dar de fiecare dată când văd Westmaria noaptea, în lumina roșiatică a Lunii și totul reflectat în oglinda Mărilor Mărginașe, îmi dau seama că nimic nu se compară cu lumea noastră! Ține minte imaginea asta, Ucenicule, că n-ai s-o mai vezi multă vreme! Cu aceste cuvinte, cei doi s-au despărțit de țărmurile atât de dragi ale Arhipelagului Celor Trei Insule. Bătrânul privind melancolic spre luminițele ce se stingeau treptat în urmă, iar Ucenicul privind spre stelele din fața lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aventurile Suboceanice: Trezirea Puterilor Ascunse

 Am publicat o nouă povestire fantastică! Poate fi achiziționată de pe Smashwords și  pe Google Play . Scurtă descriere : Într-o lume subac...